Deezer – a könyveken túl

Emlékezetem szerint eddig még nem fordult elő, hogy fizetős szolgáltatásról írtam volna a weboldalamon. Ez a bejegyzés is kizárólag azért született, hogy egy olyan alkalmazásról írjak, ami – végül fizetős, de – rendkívül hasznos, különösen, ha elfáradt a szemünk az olvasásban. A több eszközön (mobil, tablet, asztali pc) is futó Deezer nevű zenefolyamról van szó, amelyet egy ideig én is fenntartással figyeltem, kezeltem, de aztán meggyőzött. Miről is van szó tulajdonképpen?
A Deezer nem más, mint egy úgynevezett zenei stream szolgáltatás, egy internetes rádióba oltott zenedoboz. A regisztrált tagok a mai napi állás szerint több, mint 30 millió zeneszámból választhatnak hallgatni valót, állíthatnak össze lejátszási listákat, hallgathatnak tematikus vagy akár előadóhoz kötött rádió-streameket. Egyszerűsítve: felhasználói fiókunkban egy helyre lehet gyűjteni a kedvenc zenéket, bármilyen szempont szerint csoportosítani (vagy akár ömleszteni), majd azokat meghallgatni – kedvünk szerint.
A Deezer alapértelmezetten interneten, böngésző segítségével vehető igénybe, letisztult, áttekinthető kezelőfelületen, a netes elérés alapbeállításként mindegyik csomagnál elérhető.

A zenéinkhez vezető folyamat természetesen regisztrációval kezdődik, ahol három úgynevezett “csomag” közül választhat az ügyfél.
Létezik ingyenes – “Felfedezés” nevű – csomag, ez egy hónapig korlátlanul használható interneten, elszórtan néhány (többnyire a Deezer-t ajánló) reklámmal a dalok között. Egy hónap elteltével csomagot kell választani, lásd alább, de maradhat a felhasználó az ingyenes lehetőségnél is, viszont a próbahónap leteltével tovább már csak havi 2 órát hallgathatja kedvenc zenéit a rendszerben, ami – ha ráérzünk a playlist-ek ízére – nem tűnik túl soknak.

Amennyiben a regisztrációt követő egy hónap után fizetős csomagok közül választva vinnénk tovább a felhasználói fiókunkat, két lehetőség áll rendelkezésünkre.
A “Premium” csomag szintén interneten élvezhető, viszont nincsenek hang-reklámok a dalok között, és immár 320 kb/s-ig terjedő hangminőséggel hallgathatók a zenék, továbbá a felhasználók kapnak egy virtuális keverőpultot is. Mindezek ára elviselhető, havi 1.049 Ft, kötöttségek nélkül, továbbá 15 napig kipróbálható a csomag, ez az időszak nem számít bele az árba.

Az 1.499 Ft-ba kerülő “Premium+” csomag a csúcstermék, ez szintén kipróbálható 15 napig, viszont itt már bármilyen eszközön igénybe vehetjük a rendszert, akár internet kapcsolat nélkül is, mivel a zenék és a lejátszási listák letölthetők az adott eszközünkre. Természetesen itt sincs reklám, valamint exkluzív tartalmakat kapunk, például albumokat hallgathatunk meg azok megjelenése előtt, nyereményjátékokon vehetünk részt, ahol a kedvenc előadónkhoz kapcsolódó ajándékokat, koncertjegyet, lehet nyerni.
Ide kívánkozik még, hogy a Deezer mobil eszközön való használatának ösztönzése céljából az egyik hazai mobiltelefon-szolgáltatónál tarifába épített Deezer-hozzáférést kínál. Ha felkeressük a rendszer kezdőoldalát, azonnal ki is derül, hogy melyikről van szó.

A dalok mindegyik csomagnál megoszthatóak: beágyazhatóak weboldal kódjába (több beállításban is), azonnal továbbküldhetőek email-ben, vagy a rendszerbe épített Facebook, Twitter, G+ megosztási lehetőségekkel szórhatjuk szét a felfedezett zenét. Arra érdemes figyelni, hogy regisztrálatlanul csak félperces belehallgatási lehetőséget kapunk.

Abban az elképzelhetetlen esetben, ha nincs kedvenc zenénk, akkor majd lesz, mert a rendszer mindent megtesz azért, hogy legyen. Ha cél nélkül érkezünk a fiókunkba, abban az esetben nagyon jól tud jönni az “Ezt hallgasd!”, esetleg a “Zenehallgatási toplista”, vagy a “Rádiók” menüpont, ahol az elnevezéseknek megfelelő zenei folyam indul el, illetve a Rádiók név alatt tematikus vagy előadóhoz kapcsolódó folyamot indíthatunk el.
Mire megismerjük a rendszert, addigra az készen áll az ízlésünk szerinti zenéket a rendelkezésünkre bocsátani. A zenékbe itt-ott belehallgatva ugyanis lehetőségünk van (egy kis szívre kattintva) kedveltté tenni egy dalt, amelyek fajtái és előadói alapján a rendszer a fent felsorolt ajánlatain kívül egy “Flow” nevű folyamot is felkínál részünkre, amelyben eddig nem hallgatott, de már kedveltnek jelölt dalokhoz hasonló zenéket indít el nekünk.

A reklámokról: olyanok, mint máshol. A felhasználó számára fölöslegesek, főleg azok, amelyekben a Deezer saját magát ajánlja nekünk, azoknak, akik éppen a Deezer-t hallgatjuk. Persze arra igyekszik rávenni mindenkit, hogy térjen át a fizetős csomagra, ha esetleg még az ingyenesben lennénk. A rendszer saját hangerő-szabályozó csúszkájával ezt a reklámot nem lehet sem halkítani, sem némítani, hát persze… 🙂 Külön szót érdemel más előadók albumának ajánlása a zenéink közben, ebből csak egy merítés: elmélyed az ember a hetvenes évek gitárzenéjében, majd az ötödik és hatodik szám között beúszik egy mai előadó r’n’b zenéjének ajánlója… Mint a kovászos uborka kakaóval: külön-külön finom, de együtt…

A zenei kínálatról mindent elmond a rendszerben lévő dalok száma, ma, a bejegyzés írásakor ez 30.697.294 db. Biztosan lesz, amit nem találunk, de vegyük észre, hogy a leggyakrabban látogatott áruházunkból is jövünk úgy ki alkalomadtán, hogy “na, még ez sincs…” – és legközelebb biztosan lesz.

Kedvenc zenéimet 95%-ban megtaláltam, lejátszási listákba rendeztem, az egyikbe meg is hívom Önöket. Ez nem más, mint a Guitar oldie masterpieces, amelyikbe olyan nem várt ritkaságokat is találtam, amit például “a” videómegosztó portálon sem. Csak néhány előadó, akiket felvettem erre a playlist-re, ami jelenleg 100+ válogatott zeneszámot tartalmaz több, mint három óra zenefolyamban: The Shadows, The Ventures, The Marketts, Jan & Dean, The Tornados (pl. a “Science Fiction című album dalaiból), Johnny & The Hurricanes, The Spotnicks, The Atlantics, The Trashmen, The Guess Who, The Belairs, és így tovább. Ez a playlist publikus, itt meghallgatható: www.deezer.com/playlist/911387595

A ritkaságokról: a régi gitárzene művelőinek dalai közül íme két elveszett gyémánt, amire rátaláltam a Deezer-en: az Instant Guitars és a Bluebird a The Ventures előadásában. Az alább beágyazott lejátszóból meghallgatható a dalok egy része, ne feledjük, hogy regisztrálatlanul csak belehallgatásra van lehetősége az ide (vagy a Deezer-re) látogatóknak – ez a fentebb linkelt playlist-re is érvényes.

Mostanában ennyien olvasták: 2370

Hasonló bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?