Sáta község helytörténetéből

Sáta egy hegyvidéki falu Magyarország Borsod-Abaúj-Zemplén megyéjének keleti részén, Ózdtól 13 kilométerre délkeletre. Közvetlen szomszédai Nekézseny, Lénárddaróc, Csokvaomány, Borsodbóta és Uppony. A falu a Bükk hegység északi lejtőjének völgyeiben fekszik, az úgynevezett Bükki Hegyhát szívében. A falu határos a Bükki Nemzeti Park Lázbérci Tájvédelmi Körzetével, és határához közel található a Lázbérci víztároló, más néven az Upponyi tó.

Sáta hagyományos történetével megismerkedhetünk néhány helyen, például a falu honlapján, saját gyűjtésemben. Az ott megismerhető helytörténet persze hozzá van igazítva a hivatalosan írott történelemhez, ami miatt a részletek talán nem maradtak fenn kellő mélységükben. Ezeket a részleteket igyekszem előhozni itt a helytörténeti írásokkal, kutatási eredményekkel, amelyhez felhasználom Sáta valódi történetének fellelhető és felkutatható összefüggéseit, emlékeit, hagyományait – esetenként rendhagyó módszereket is alkalmazva. Olvassanak belőlük:

 • Sáta kutatott története
  Sáta és környéke helytörténetének különleges módszerrel történő kutatásáról. Az eredmények több, egymástól független személy vizsgálatai alapján születnek, a kutatás folyamatos. A feltárás a hagyományos, elemző- és gyűjtőmunkának egy különleges elméleti módszerrel való támogatásával zajlik.
 • Sáta helyneve
  Sáta helynevének kialakulásáról és a falu létrejöttének körülményeiről.
 • Sáta – 300 éves nevek
  Sátai családnevek egy 1751-es adóösszeírási ívről. A listát 300 évvel ezelőtt készítették, ugyanezeket a nemzetségeket ma is megtaláljuk a faluban.
 • A szomszédok
  Sáta kialakulásával, elhelyezkedésével, történelmével és néprajzával kapcsolatos összefüggésekről.
 • A sátai Fáy-kastély alvilága
  Sáta településszerkezetéről, a Fáy-kastély alatt húzódó földalatti járatokról, valamint az eddig bejárt járatokról, elhelyezkedésükről, kialakulásukról.
 • Kutatás Sáta alvilága után
  2017. február 6-án egy kutatócsoport indult útnak azzal a céllal, hogy felderítsék Sáta alvilágát, vagy legalábbis annak egy részét.
 • Az LZ-127 Graf Zeppelin Sáta felett
  A Graf Zeppelin rövid pihenő után, 30 fizető utassal felszállt, és átrepülve a Parlament épülete felett, észak-keleti irányba fordult. A Mátrát elhagyva, Eger után Mezőkövesd és Miskolc érintésével délre fordult. – 1931
 • Az Eger-Putnok vasút 105 éve
  A 2013-ban 105 éves Eger-Putnok vasút ünnepélyes megnyitásáról, Nekézseny-Sáta megállóhelyen történő áthaladásáról.
 • A Bükki Hegyhát
  A Bükki Hegyhát az Északi-középhegység része, az Upponyi-hegység és a Bükk-hegység közötti tájegység.

Ha Önnek is van erre az oldalra illő információja személyekről, építményekről, tárgyakról, fotókról, történetről vagy bármi másról, kérem, hogy ossza meg velem!