Sáta község helytörténetéből

Sáta egy hegyvidéki falu Magyarország Borsod-Abaúj-Zemplén megyéjének keleti részén, Ózdtól 13 kilométerre délkeletre. Közvetlen szomszédai Nekézseny, Lénárddaróc, Csokvaomány, Borsodbóta és Uppony. A falu a Bükk hegység északi lejtőjének völgyeiben fekszik, az úgynevezett Bükki Hegyhát szívében. A falu határos a Bükki Nemzeti Park Lázbérci Tájvédelmi Körzetével, és határához közel található a Lázbérci víztároló, másnéven az Upponyi tó.
Sáta hagyományos történetével megismerkedhetünk néhány helyen – leginkább a falu honlapján, saját gyűjtésemben. Ez a hivatalos történet persze hozzá van igazítva a hivatalosan írott történelemhez, ami miatt a részletek talán nem maradtak fenn kellő mélységükben. Ezeket a részleteket igyekszem előhozni itt a helytörténeti írásokkal, amelyhez felhasználom Sáta valódi helytörténetének fellelhető és felkutatható összefüggéseit, emlékeit, hagyományait – esetenként rendhagyó módszereket is alkalmazva. Olvassanak belőlük:

Helytörténeti írásaim Sátáról – Az összes írás itt >>

 • Sáta kutatott története
  Sáta és környéke helytörténetének különleges módszerrel történő kutatásáról. Az eredmények több, egymástól független személy vizsgálatai alapján születnek, a kutatás folyamatos. A feltárás a hagyományos, elemző- és gyűjtőmunkának egy különleges elméleti módszerrel való támogatásával zajlik.
 • Sáta helyneve
  Sáta helynevének kialakulásáról és a falu létrejöttének körülményeiről.
 • Sáta – 300 éves nevek
  Sátai családnevek egy 1751-es adóösszeírási ívről. A listát 300 évvel ezelőtt készítették, ugyanezeket a nemzetségeket ma is megtaláljuk a faluban.
 • A szomszédok
  Sáta kialakulásával, elhelyezkedésével, történelmével és néprajzával kapcsolatos összefüggésekről.
 • A sátai Fáy-kastély alvilága
  Sáta településszerkezetéről, a Fáy-kastély alatt húzódó földalatti járatokról, valamint az eddig bejárt járatokról, elhelyezkedésükről, kialakulásukról.
 • Az Eger-Putnok vasút 105 éve
  A 2013-ban 105 éves Eger-Putnok vasút ünnepélyes megnyitásáról, Nekézseny-Sáta megállóhelyen történő áthaladásáról.
 • A Bükki Hegyhát térképe
  A Bükki Hegyhát az Északi-középhegység része, az Upponyi-hegység és a Bükk-hegység közötti tájegység.