Deezer – a könyveken túl

Emlékezetem szerint eddig még nem fordult elő, hogy fizetős szolgáltatásról írtam volna a weboldalamon. Ez a bejegyzés is kizárólag azért született, hogy egy olyan alkalmazásról írjak, ami – végül fizetős, de – rendkívül hasznos, különösen, ha elfáradt a szemünk az olvasásban. A több eszközön (mobil, tablet, asztali pc) is futó Deezer nevű zenefolyamról van szó, amelyet egy ideig én is fenntartással figyeltem, kezeltem, de aztán meggyőzött. Miről is van szó tulajdonképpen?
A Deezer nem más, mint egy úgynevezett zenei stream szolgáltatás, egy internetes rádióba oltott zenedoboz. A regisztrált tagok a mai napi állás szerint több, mint 30 millió zeneszámból választhatnak hallgatni valót, állíthatnak össze lejátszási listákat, hallgathatnak tematikus vagy akár előadóhoz kötött rádió-streameket. Egyszerűsítve: felhasználói fiókunkban egy helyre lehet gyűjteni a kedvenc zenéket, bármilyen szempont szerint csoportosítani (vagy akár ömleszteni), majd azokat meghallgatni – kedvünk szerint.
A Deezer alapértelmezetten interneten, böngésző segítségével vehető igénybe, letisztult, áttekinthető kezelőfelületen, a netes elérés alapbeállításként mindegyik csomagnál elérhető.

A zenéinkhez vezető folyamat természetesen regisztrációval kezdődik, ahol három úgynevezett „csomag” közül választhat az ügyfél.
Létezik ingyenes – „Felfedezés” nevű – csomag, ez egy hónapig korlátlanul használható interneten, elszórtan néhány (többnyire a Deezer-t ajánló) reklámmal a dalok között. Egy hónap elteltével csomagot kell választani, lásd alább, de maradhat a felhasználó az ingyenes lehetőségnél is, viszont a próbahónap leteltével tovább már csak havi 2 órát hallgathatja kedvenc zenéit a rendszerben, ami – ha ráérzünk a playlist-ek ízére – nem tűnik túl soknak.

Amennyiben a regisztrációt követő egy hónap után fizetős csomagok közül választva vinnénk tovább a felhasználói fiókunkat, két lehetőség áll rendelkezésünkre.
A „Premium” csomag szintén interneten élvezhető, viszont nincsenek hang-reklámok a dalok között, és immár 320 kb/s-ig terjedő hangminőséggel hallgathatók a zenék, továbbá a felhasználók kapnak egy virtuális keverőpultot is. Mindezek ára elviselhető, havi 1.049 Ft, kötöttségek nélkül, továbbá 15 napig kipróbálható a csomag, ez az időszak nem számít bele az árba.

Az 1.499 Ft-ba kerülő „Premium+” csomag a csúcstermék, ez szintén kipróbálható 15 napig, viszont itt már bármilyen eszközön igénybe vehetjük a rendszert, akár internet kapcsolat nélkül is, mivel a zenék és a lejátszási listák letölthetők az adott eszközünkre. Természetesen itt sincs reklám, valamint exkluzív tartalmakat kapunk, például albumokat hallgathatunk meg azok megjelenése előtt, nyereményjátékokon vehetünk részt, ahol a kedvenc előadónkhoz kapcsolódó ajándékokat, koncertjegyet, lehet nyerni.
Ide kívánkozik még, hogy a Deezer mobil eszközön való használatának ösztönzése céljából az egyik hazai mobiltelefon-szolgáltatónál tarifába épített Deezer-hozzáférést kínál. Ha felkeressük a rendszer kezdőoldalát, azonnal ki is derül, hogy melyikről van szó.

A dalok mindegyik csomagnál megoszthatóak: beágyazhatóak weboldal kódjába (több beállításban is), azonnal továbbküldhetőek email-ben, vagy a rendszerbe épített Facebook, Twitter, G+ megosztási lehetőségekkel szórhatjuk szét a felfedezett zenét. Arra érdemes figyelni, hogy regisztrálatlanul csak félperces belehallgatási lehetőséget kapunk.

Abban az elképzelhetetlen esetben, ha nincs kedvenc zenénk, akkor majd lesz, mert a rendszer mindent megtesz azért, hogy legyen. Ha cél nélkül érkezünk a fiókunkba, abban az esetben nagyon jól tud jönni az „Ezt hallgasd!”, esetleg a „Zenehallgatási toplista”, vagy a „Rádiók” menüpont, ahol az elnevezéseknek megfelelő zenei folyam indul el, illetve a Rádiók név alatt tematikus vagy előadóhoz kapcsolódó folyamot indíthatunk el.
Mire megismerjük a rendszert, addigra az készen áll az ízlésünk szerinti zenéket a rendelkezésünkre bocsátani. A zenékbe itt-ott belehallgatva ugyanis lehetőségünk van (egy kis szívre kattintva) kedveltté tenni egy dalt, amelyek fajtái és előadói alapján a rendszer a fent felsorolt ajánlatain kívül egy „Flow” nevű folyamot is felkínál részünkre, amelyben eddig nem hallgatott, de már kedveltnek jelölt dalokhoz hasonló zenéket indít el nekünk.

A reklámokról: olyanok, mint máshol. A felhasználó számára fölöslegesek, főleg azok, amelyekben a Deezer saját magát ajánlja nekünk, azoknak, akik éppen a Deezer-t hallgatjuk. Persze arra igyekszik rávenni mindenkit, hogy térjen át a fizetős csomagra, ha esetleg még az ingyenesben lennénk. A rendszer saját hangerő-szabályozó csúszkájával ezt a reklámot nem lehet sem halkítani, sem némítani, hát persze… 🙂 Külön szót érdemel más előadók albumának ajánlása a zenéink közben, ebből csak egy merítés: elmélyed az ember a hetvenes évek gitárzenéjében, majd az ötödik és hatodik szám között beúszik egy mai előadó r’n’b zenéjének ajánlója… Mint a kovászos uborka és a kakaó: külön-külön finom, de együtt…

A zenei kínálatról mindent elmond a rendszerben lévő dalok száma, ma, a bejegyzés írásakor ez 30.697.294 db. Biztosan lesz, amit nem találunk, de vegyük észre, hogy a leggyakrabban látogatott áruházunkból is jövünk úgy ki alkalomadtán, hogy „na, még ez sincs…” – és legközelebb biztosan lesz.

Kedvenc zenéimet 95%-ban megtaláltam, lejátszási listákba rendeztem, az egyikbe meg is hívom Önöket. Ez nem más, mint a Guitar oldie masterpieces, amelyikbe olyan nem várt ritkaságokat is találtam, amit például „a” videómegosztó portálon sem. Csak néhány előadó, akiket felvettem erre a playlist-re, ami jelenleg 100+ válogatott zeneszámot tartalmaz több, mint három óra zenefolyamban: The Shadows, The Ventures, The Marketts, Jan & Dean, The Tornados (pl. a „Science Fiction című album dalaiból), Johnny & The Hurricanes, The Spotnicks, The Atlantics, The Trashmen, The Guess Who, The Belairs, és így tovább. Ez a playlist publikus, itt meghallgatható: www.deezer.com/playlist/911387595

A ritkaságokról: a régi gitárzene művelőinek dalai közül íme két elveszett gyémánt, amire rátaláltam a Deezer-en: az Instant Guitars és a Bluebird a The Ventures előadásában. Az alább beágyazott lejátszóból meghallgatható a dalok egy része, ne feledjük, hogy regisztrálatlanul csak belehallgatásra van lehetősége az ide (vagy a Deezer-re) látogatóknak – ez a fentebb linkelt playlist-re is érvényes.

Mostanában ennyien olvasták: 2892

Hasonló bejegyzések
Blog, a sajátom

Úgy döntöttem, hogy mégiscsak elkezdem ezt a blog-szerűséget arról, hogy milyen indíttatásból és egyáltalán miért irkálok mindenféle dolgokat. Aki ismer, Read more

Ózd-Vasvár gerendavára

Ózdról (de legalábbis Ózdon) köztudott, hogy az úgynevezett Várhegyen állt egykor Palúz-Vasvár (Palóc-Vasvár, Ózd-Vasvár) fazsindelyes gerendavára. A várat fennállása során Read more

Csontzörgés éjfélkor a padláson

A héten találtam egy ilyen idézetet, annak ellenére, hogy nem kerestem. Egyszerűen csak olvastam egy helyen, és nem lehetett otthagyni, Read more

Hogy tartod biztonságban az írásaidat?

Egy írással, írástechnikával foglalkozó blogban jelent meg a fenti című bejegyzés a napokban. Tényleg, hogy tartsuk biztonságban, illetve hogy őrizzük Read more