A Bükki Hegyhát

A Bükki Hegyhát falvai – Sáta a Bükki Hegyháton

A Bükki Hegyhát az Északi-középhegység része, az Upponyi-hegység és a Bükk-hegység közötti tájegység, Ózdig terjed. Nyugatról a Borsod-hevesi-dombság, északról és keletről a Borsodi-medence és az Upponyi-hegység, délről a Bükk-hegység határolja. A Bükk-vidék északi vonulatának része.

A tájegység mai települései:
Borsodbóta, Bükkmogyorósd, Csernely, Csokvaomány (Tólápa), Dédestapolcsány, Királd, Lénárddaróc, Nagyvisnyó, Nekézseny, Sajómercse, Sáta, Uppony.

A történelmi emlékek szerint a Hegyhát kistáj vidéke az egri papnevelő intézet szemináriumi birtoka volt, amely a Bán-pataktól nyugatra, az Eger-patak forrásvidékéig terül el. Csernely, Lénárddaróc és Omány települések nem tartoztak ugyan az egyházi birtokhoz, de az egyházközségek összetartozásának (Sáta és Csernely volt mater) és földrajzi elhelyezkedésüknek köszönhetően a tájegységhez tartoznak.
(Bakó Ferenc: Az erdőháti lakodalom sajátosságai – Fejezetek a Bükk-vidék népi kultúrájából – Konferencia, Szilvásvárad, 1988. május 26.)

Kiegészítés: A Bükk-hegység Erdőhát és Hegyhát elnevezései más-más, bár egymáshoz közel eső földrajzi területeket jelölnek. Az Erdőhát vidéke a Hódos- és Hangony patakok völgyétől északnyugat felé eső terület, míg a Hegyhát a Csernely-, Szilvás- és Bán patakok, valamint a Hangony patak közé eső környék.

Térképen a Bükki Hegyhát


Nagyobb térképre váltás

 

Korképek Sáta történetéből


Bővebben a könyvről >>