Sáta pecsétje 1774-ből

 

Sáta pecsétje 1774-ben

Sáta község hivatalos pecsétlenyomatát láthatják itt, amely 1774-es állapotot mutat. A pecsétet viaszba vagy kátrányba nyomták, így hitelesítettek különféle lajstromokat, leveleket, dokumentumokat.

A pecsét felirata körben: SATAI·†·HELYSEGE·†·1774·†·
A pecsét felületén balról jobbra csép, szórólapát, gabonavilla látható.

Csép: a gabonaszemnek a kalászból való kiverésére szolgáló kézi eszköz. A csép mintegy 150–200 cm-es nyélből és 70–80 cm hosszú ütőjéből, a hadaróból áll(t). A hadarót a nyélhez erős szíj erősítette, többnyire a nyél és a hadaró felső végére kötött csépfej segítségével.
Szórólapát: a gabona szórásához használt, fából készült lapát. A szórás folyamán választották el a gabona magját az ocsútól és a polyvától (pelyva) úgy, hogy a szórólapáttal a szél ellen dobtak egy merítés magot.
Gabonavilla: a szálas gabona vagy takarmány kézi boglyába rakásánál használt eszköz.

A pecsét lenyomat része homorú vörösréz, 2,8 cm átmérőjű, kör alakú. Nyomólapja és szára vasból készült, 9,2 cm magas.
A pecsétnyomókat 1906-ban belügyminiszteri körrendelet és törvényhatósági bizottsági határozatok, illetve alispáni utasítások alapján a főszolgabírók gyűjtötték össze a községektől, majd a vármegyei levéltáraknak küldték el azokat.

Gál Árpád szilvásváradi képzőművész kerámia munkája Sáta korabeli pecsétjének középső felületéről, a darab jelenleg a sátai polgármesteri hivatalban látható:

Gál Árpád kerámiája

Eke Gáborné (Sáta) torta-alkotása a 2016. augusztus 27-i sátai Bükki Hegyhát Kulturális Fesztivál és Kézműves Kirakodóvásáron:


Barta Zoltán – 1999

További írások a témában:
Sáta – 300 éves nevek
A sátai kastély alvilága
Sáta kutatott története
Adatkezelés