Sáta 1492

Újabb epizód Sáta kutatott múltjából, történetéből. Ezúttal egy olyan pillanatfelvételt szeretnék megmutatni Sáta múltjának 2006 óta vizsgált szakaszaiból, amely eredmény teljesen friss. Köztudott, hogy a falu régmúltját vizsgálom (esetenként többed-magammal), főként azokat a történeti időszakokat, amelyeket a hagyományos kutatási forrásokból nem lehetséges megismerni. Kilenc éve kezdtem hozzá a dologhoz, tehát el lehet mondani ma már, hogy Sáta múltjának egyfajta esszenciája jelenik meg a fellelt információk nyomán, a megvizsgált időszak közel ezerötszáz évet fog át.
Miért a “múlt” szót használom, és miért nem a “történelmet” (esetleg történetet)? Azért, mert osztom Alan Whitney Brown alapvetését, amely szerint

A múlt az, ami meg is történt, a történelem pedig csak az, amit valaki leírt.

A múlt tehát nem feltétlenül egyezik meg a történelemmel, helytörténettel. A történelem nem valami távoli, homályos eseménysorozat, hanem külső hatások által az emberrel történő dolgok összessége, amelyek kihatnak a családra, a szomszédokra, az egész közösségre (Thomas J. Noel szavai). Nos, a múlt lehet távoli és homályos, mégis ez az a kategória, amelyet érdemes kutatni, szemben a fenti összefüggések szerinti történelemmel. A történelmet a győztesek csak leírják, úgy, ahogy nekik tetszik. Szerencsés az a nép, amelyik mindig győztes. Nem tudom, hogy van-e ilyen?
A múlt tehát, amely minket felépített, alakított, az általánosan ismert történelemtől eltérhet.

2006 óta már tíz olyan pillanatkép áll rendelkezésre Sáta múltjának olyan régi időszakaiból, amelyekről semmilyen más forrásból nem szerezhetünk információt. Íme néhány évszám, amelyek a vizsgálat céljai voltak, mind a jelenlegi időszámításunk szerinti: 23, 128, 212, 456, 515, 1000, 1104, 1132, 1312.

A ma nyilvánosságra hozott eredmény az 1492-es évről szól, felmerült bennem ugyanis egy gondolat, hogy milyen lehetett Sáta abban az esztendőben és abban a hónapban, amikor Kolumbusz “felfedezte” Amerikát az akkori művelt Európa számára. Azért különböztettem meg az évet és a hónapot ez előző mondatban, mert végül ketten vizsgáltuk ezt a célt, de amíg én 1492 október hónapjára, a másik közreműködő ezen belül egy bizonyos célra, a (mindenkori) templomra fókuszált az adott évben, hónapra való megkötés nélkül.

Olvassanak bele Sáta kutatott múltjába: Sáta kutatott története >>

Mostanában ennyien olvasták: 1827

Hasonló bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?