Hogyan szerkesszük regényünket?

Egy előző bejegyzésben arról írtam, hogy mennyire tisztelem azokat az embereket, akik az írás technikájáról írnak. Nem szeretnék én is ebbe kezdeni, de találtam egy igen hasznos, egyszerű cikket arról, hogy Hogyan szerkesszük regényünket? Lássuk tehát – kicsit átdolgozva és néhány személyes betoldással:

1.Lépés: tedd el!
Befejezted a regényedet? Fantasztikus, de most tedd el. Dugd el, és ne is foglalkozz vele legalább két hónapig. Fogadd meg ezt a tanácsot, és csináld. Várj két hónapot.
Ha meg tudod állni, hogy nem olvasol bele, nem nézed meg, sőt a kezedbe sem fogod két hónapig, akkor folytathatjuk!
Nyomtasd ki az egészet. Előtte bizonyosodj meg róla, hogy mindegyik oldal számozott, rajta van a neved, a regény címe, és egy kis utalás a szerzői jogra, valahogy így:

Saját Nevem
Ez a címe
1.oldal a 234-ből
Copyright 2009, vagy amikor írtad.

Nálam ez így néz ki, mint élőláb:


Ez egyben eszköz arra is, hogy visszakapd a munkádat, ha elhagynád vagy elkeveredne valahol az elkövetkezendőkben. Ennek ellenére legyen egy mentett példány a számítógépeden vagy egy adathordozón, ez az alap.

2.Lépés: olvasd el!
Vegyél a kezedbe egy piros tollat vagy egy szövegkiemelőt, és olvasd el az első szótól az utolsóig a regényedet. Ne siess, ez pontosan nem az a helyzet, ahol sietned kellene. Azzal töltsd az idődet, hogy kielemzed az írásodat. Tegyél jeleket, csillagokat azokra a helyekre, amelyekről érzed, hogy meg kell változtatni őket. De tegyél pipát vagy bármilyen jelet is, amely az elismerést mutatja, amikor egy tökéletes részt olvasol az írásodban. Amit a lány mondott a fiúnak, az maga a tökély? Jelöld meg, hogy minta legyen más részekhez.
Most pedig a lényegi része következik a dolognak.

3.Lépés: a szerkesztés
Fogd a szövegszerkesztőt, nyiss egy új oldalt, és írd fel a tetejére: Első rész [fejezet, és így tovább – ahogy tagoltad az írásodat]. Ez az a pont, ahol megkezded a szerkesztést. Olvasd újra a szöveget, és ha meglátsz egy javítandó részt benne, jegyezd fel az újonnan nyitott oldalra: első oldal, második bekezdés harmadik sora lefelé, jegyezd fel – és haladj tovább így, például:

Tizennegyedik fejezet, nyolcvanhatodik oldal, negyedik bekezdés, hatodik sor lentről. – A lány rettegve tekint az ablak felé… Odakint nehéz lépések hallatszanak – itt lehet, hogy sötétebbnek kell lennie a szobának, ahol a lány van, nem? Jelöld meg ezt a részt és készíts jegyzetet róla.

Huszonötödik fejezet, száznyolcvannegyedik oldal, első bekezdés, második sor fentről. A fiú elfelejtette volna átadni a virágot, amit a lánynak hozott? Jelöld, meg és készíts jegyzetet róla.

Erről van tehát szó, nyilván látszik már a folyamat. Tedd meg ezt az egész regénnyel, majd mentsd el ezt a fájlt, amelybe a javítani valót írtad. Menj végig újra az egészen, vesd össze a jegyzeteidet a regényben vörössel jelzett részekkel, amit javítandónak találtál. Állapítsd meg a gyenge pontokat – majd tedd el újra az egészet a fiókba.

Néhány hét múlva vedd elő újra, és ismételd meg a szerkesztést ugyanígy, majd újra, egy harmadik alkalommal. Biztos lehetsz benne, hogy a szerkesztési-javítási feladatok egyre rövidebbek lesznek, mind kevesebbet kell javítanod a regényedben, míg végül elérkezel arra a pontra, amikor tökéletesnek fogod találni!

Mostanában ennyien olvasták: 1724

Hasonló bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?