Egy fél fénykép

Családkutatással vegyes helytörténet-kutatásom eddig teljes mértékben megerősíti a – más dolgoknál már régebben kialakult – véleményemet, miszerint az utazás élvezetesebb és izgalmasabb, mint maga a megérkezés. Az utóbbi hetekben például válaszokat találtam olyan jelentős kérdésekre, amelyekről eddig azt sem tudtam, hogy léteznek. Érdekességként: bizonyos helytörténeti kulcskifejezésre történő keresés alkalmával rátaláltam egy – apai oldalági – ősömre, nem régebbről, mint 1927-ből. B. (T.) I. egy újságcikkben szerepelt, amely talán több információt is elárult a személyéről és a korabeli körülményekről, mint kellett volna. Erről a szálról talán majd később írok.

1926Ugyanakkor évek óta gondolkodok azon, hogy mi lehet egy, a gyűjteményemben található fél fényképnek a története, illetve milyen élethelyzetet ábrázolhat egyáltalán a kép. A fotó egy valaha egész, fekete-fehér kép eltépett, jobb oldali fele. Remélem (bár eddig még nem találtam), hogy meglesz “a többi között” a másik fele is, amiről esetleg kiderül, hogy miért lett elszakítva. A kép története az előző bekezdésben említett, de ezúttal újabb véletlen folytán kiderülni látszik, ugyanannak az újságnak egyik előző évi számából.

Mi van tehát a képen? A fotón 6-8 éves gyerekek láthatóak, fiúk-lányok vegyesen. A lányok fehér ruhában, a fiúk darutollas sapkában ülnek, állnak, fekszenek a képen, a kompozíció megalkotásához egy ház ajtaja, oldalfala elé állított asztal és pad nyújtott segítséget. Azt sejtem, hogy a kép azért került még kettészakítva is a családi gyűjteménybe, mert valamelyik ősöm látható rajta, de erről sajnos még nem tudok részleteket. A régi újság, amelyben további adalékot találtam a képről, 1926 nyarán jelent meg, tehát a fotózottak között csakis olyan ősöm szerepelhet, aki 1920 körül született, ez az adat valamelyest szűkíti a kört. A hátulján, az olvashatatlanságig elmosódott, alig látható ceruzás írás szerepel, néhány szó, talán egy név.

És mi az, ami a képen látható? Mi az ünnepélyesen felöltözött gyermekek története? Egy hónap eltéréssel két különböző változatot találtam régi újságokban, amelyek egy közös alapra vezethetők vissza: a szívgárdistákra.

A fellelt újságcikk szerint ebben az időben működött a sátai szívgárda, amely (a Magyar Katolikus Lexikont idézem) a “Jézusért apostolkodni akaró 6-14 éves (az elemi ill. a középiskolák alsó 4 osztályába járó) katolikus fiúk és leányok szervezete, a Jézus Szíve Szövetség gyermek tagozata.”  Az egyesület 1926. április 18-án, vasárnap délelőtt tartotta zászlószentelési és felavatási ünnepségét. Abban az időben fényképet kizárólag különleges alkalmakkor készítettek, amelyekbe beletartozhatott például a sátai szívgárda zászlószentelése vagy egri kirándulása. Az Egri Népújság 1926. július 27-i számának rövid írása a gárda egy egri kirándulásáról számol be (a cikkből egyébként több más, sátai helytörténeti információ is kinyerhető).

Azonban egy másik lehetőség is felmerült a fél fotó történetének tisztázásához. Az Egri Népújság ugyanezen év, tehát 1926 egyik májusi számában hosszabb cikkben számol be Vitéz Fáy László (újdonsült) sátai földbirtokos (lásd: Fáy-kastély, a kastély mai elnevezése – BZ) és vitéz Fáy Lászlóné Horthy Paulette első közös látogatásáról a faluban. Az ifjú földesúri pár egy május eleji napon déli fél egykor érkezett meg gyönyörű autójával Sátára, ahol – többek között – “a pár héttel azelőtt felavatott szívgárdisták ünnepi ruhába öltözött, darutollas sapkával ékes csapata a plébánia elé vonulva várta zászlóanyjának, vitéz Fáy Lászlóné Horthy Paulette érkezését”.  A gárda az alábbi verssel köszöntötte a zászlóanyát:

Kegyes jó Asszonyunk!
Üdvözöl a gárda Téged,
Ki eljöttél mi közénk Sátára
Úgy vágytunk már látni
úgy epedtünk Érted
Hogy szivünkbe véssük
a Te bájos Képed
A szent Szív gárdája üdvözöl ma Téged
Hódolattal ezt a csokrot nyújtja Néked!

Fogadjad kedvesen,
benne minden virág
Egy-egy jókívánság, mit a tiszta szív ád.
Utad bárhová visz
rózsák díszítsék azt,
Mint gyöngyvirág a szép májusi tavaszt!
Szerető férjeddel — áldjon a jó Isten
Sokáig éltessen!
Sok jóra segítsen!

A fél fotó elsőként talált történetéről, a sátai szívgárda zászlószenteléséről, majd későbbi egri kirándulásáról szóló cikk az alábbi linken olvasható. A jelenlegi információk tudatában a fenti cikkeket társítottam a fotótöredékkel, jelenleg még nem eldönthető, hogy a kettő közül melyik alkalommal készült a kép. Amennyiben bármilyen változás történik a történetben, az új ismeretek szerint módosítom a bejegyzést.

Az Egri Népújság cikke – 1926. július 27. >>

Hamarosan…


Érdeklődés a kiadvány iránt >>

 

 

Mostanában ennyien olvasták: 2318

Hasonló bejegyzések:

Vélemény, hozzászólás?