A sátai szívgárda Egerben

A sátai szívgárda Egerben
Az Egri Népújság cikke – 1926. július 27.

A napokban a sátai szívgárda kis bányászgyerekekből álló mintegy 70 tagú csapata Tóth Elek káplán, vezetése alatt tanúlmányi kirándulást tett Egerbe. A darutollas sapkákkal ékes csapat a ferenciek templomában misét hallgatott, melyet vezetőjük, Tóth Elek káplán mondott, míg a szívgárda énekkara énekelt. Mise alatt a gyermekek közös szent-áldozáshoz járultak. Utána megtekintették a város nevezetességeit, és örömmel állapították meg, hogy a liceum régiségtárban az egri egyházmegye legöregebb harangja tőlük – Sátáról való. Ebéden a Ferencrendiek látták vendégül őket, akik hálájuk jeléül kis ünnepséget rendeztek.

1926

A sátai Szívgárda Egyesület felavatási ünnepélye:

Szívgárda-ünnepély Sátán
Az Egri Népújság cikke – 1926. április 21.

A borsodmegyei Sáta községtől jelenti tudósítónk : A sátai iskolásgyermekek “Szívgárda Egyesülete” vasárnap (április 18-án, BZ) délelőtt tartotta zászló-szentelési és felavatási ünnepélyét. Az ünnepen a vidék közönsége is nagy számban jelent meg. Féltíz órakor délelőtt a templomba vonult az ünneplő közönség, hol Tóth Elek káplán, gárdavezető, mondotta a szent misét és az ünnepi beszédet. A Szívgárda zászlóját Lukovszky János esperes-plebános áldotta meg s ugyancsak ő avatta fel a 96 szívgárdistát is. Zászló-anyák vitéz Fáy Lászlóné sz. Horthy Paula, a helybeli földesúr felesége, továbbá Hajós Józsefné sz. Szabady Matild voltak. — A zászlószentelési és felavatási ünnepség után az iskola helyiségében társasebéden vettek részt a zászlószögek ajándékozói és a meghívott vendégek. Délután a szívgárdisták szinielőadást rendeztek, melyen nagyszámú közönség jelent meg. A szívgárda-nap, melynek rendezője és megszervezője Tóth Elek káplán volt, mély nyomokat hagyott a hívek lelkében.

Eddig az Egri Népújság korabeli cikkei. A bejegyzésekhez a családi gyűjteményben találtam egy fél fényképet, amelynek a történetét itt olvashatja.